Soorten elektrische fietsen: e-bike of speedpedelec?

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen, maar meestal praat men over een e-bike of speedpedelec. In deze blog hebben we het over alle verschillen tussen beide elektrische fietsen, waardoor u meteen weet welk type het best bij u past.

 

Definitie

Een e-bike is een gewone elektrische fiets, zoals u ze al jaren in het straatbeeld tegenkomt. De elektromotor biedt trapondersteuning tot 25 km/u. Ze zijn zeer geschikt voor drukke trajecten met veel kruispunten, stoplichten en fietspaden. Een eBike is geschikt voor mensen die een dagje ouder of slecht ter been zijn of voor wie trapondersteuning wenst bij woon-werkverkeer.

De elektromotor van een speedpedelec is krachtiger en biedt trapondersteuning tot 45 km/u. U kiest het best voor een speedpedelec wanneer u vaak lange trajecten moet afleggen van 15 tot ongeveer 50 km.

 

Wettelijke bepalingen

Een gewone e-bike met trapondersteuning tot 25 km/u wordt wettelijk gelijkgesteld met een klassieke fiets. Dat betekent dat u geen rijbewijs nodig heeft, geen kentekenplaat moet aanvragen en geen helm moet dragen. U mag op ieder fietspad rijden.

Een speedpedelec wordt daarentegen gelijkgesteld met een bromfiets. Daarom moet u uw speedpedelec laten inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen. U krijgt vervolgens een kenteken dat u achteraan uw speedpedelec moet hangen.

U moet bovendien in het bezit zijn van een rijbewijs om met een speedpedelec te mogen rijden. Dat kan een autorijbewijs, maar ook een rijbewijs voor een bromfiets zijn. U moet bijgevolg ook minstens 16 jaar oud zijn. Verder is het dragen van een helm en de plaatsing van een achteruitkijkspiegel verplicht. En let op: u mag met een speedpedelec niet rijden op gemengde voet- en fietspaden.

 

Afstand

De afstand die een e-bike of speedpedelec kan afleggen, is afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Bij een e-bike heeft de voorwiel- of middenmotor maximaal 250 W. De midden- of achterwielmotor van de speedpedelec heeft dan weer een vermogen tussen de 250 en 4.000 W.

Afhankelijk van het terrein en de weersomstandigheden kan u met een e-bike 40 tot 120 km rijden, met een speedpedelec 70 tot 150 kilometer.

 

Prijs

De gemiddelde prijs van een e-bike ligt tussen de € 1.500 en € 2.500. Voor een speedpedelec betaalt u doorgaans zo’n 4.000 tot € 6.000. Liggen die bedragen te hoog voor u? Dan is een elektrische fiets leasen misschien een betere optie.

 

Toonaangevende merken

Frappé is een relatief jong merk op de Belgische markt, dat staat voor kwalitatieve producten met een lifestyle karakter. Het gamma van de e-bikes bestaat uit de trendy E-City Comfort e-bikes en de sportievere e-bikes van E-City Sport. De kleurencombinaties van de e-bikes zijn tot in detail uitgewerkt.

Met een mooi gamma van premium e-bikes biedt E-bike Manufaktur e-bikes en speedpedelecs aan voor klanten met bijzondere eisen op het gebied van kwaliteit, ergonomie, uitrusting en design.

Rabeneick vervaardigt functionele fietsen en e-bikes voor puristen met gevoel voor design en techniek. Tegenwoordig zien we de elektrische fietsen van Rabeneick als tijdloze stijlelementen in het kader van holistische mobiliteitsconcepten.

Kreidler biedt innovatieve elektrische fietsen van Duitse kwaliteitsproductie aan. Het zijn technisch gerijpte elektrische fietsen met hoogwaardige componenten van toonaangevende fabrikanten.

 

Elektrische fiets kopen? Bekijk het ruime aanbod en netwerk van VDW Bikes!

Bent u geïnteresseerd in een fiets uit het gamma van VDW Bikes? We beschikken over een ruim netwerk van fietswinkels en vakhandels. Er bevindt zich dus ongetwijfeld een partner van VDW Bikes in uw buurt. Bekijk hier alvast onze merken!

Decennialange ervaring en passie

VDW Bikes is een verderzetting van Van Der Wal, een groothandel in fietsen en accessoires die meer dan een eeuw geleden opstartte. Sinds 2020 maakt VDW Bikes deel uit van de Beerens Groep.

2024-VDW BIKES NV
  
WEBSITE BY CREATE YOUR MATRIX